FranFran, klachten: hij eet kattenbakvulling en heeft buikkrampen. 

Fran is een gecastreerde kater van 16 jaar. Sinds 2012 ben ik betrokken bij het welzijn van Fran. Toen waren de klachten (sproeien en braken) gerelateerd met stress, Fran is een gevoelige kat. Dat was met 1 of 2 bezoeken en behandelingen verbeterd. Sindsdien ben ik heel af en toe bij Fran geweest voor uiteenlopende klachten. 

Fran heeft ook weleens last van obstipatie waarvoor hij regelmatig een middel krijgt met psyllium erin. Dat werkt goed bij hem. 

Een paar weken geleden kreeg ik een WhatsApp met bovenstaande hulpvraag. Aangezien ik nu ver weg woon hebben we besloten om eerst een telefonisch consult te doen omdat ik Fran al vaak heb gezien en gevoeld. Natuurlijk moest er al vrij snel verbetering zijn, anders was een bezoek aan de dierenarts verstandig of ik zou toch een keer langskomen. 

Fran heeft een paar weken voor het eten van de kattenbakvulling een ontstekingsremmer van de dierenarts gehad, vanwege pijn aan een poot waardoor hij mank liep. Daarna is zijn weerstand erg slecht geworden en ingestort, hij leek een oud mannetje. Zijn weerstand was verslechterd. 

Naast het eten van kattenbakvulling en maagkrampen was hij ook meer gaan hoesten en niesen. Fran heeft snel en vaak last van gevoelige luchtwegen. De laatste tijd drinkt hij ook meer. 

Kattenbakvulling eten kan door verschillende dingen komen en is niet zonder gevaar. 

Kattenbakgrit eten kan o.a. door:

  • maagproblemen
  • tekort mineralen en vitaminen
  • honger
  • verveling
  • leverfunctie stoornissen
  • nierproblemen

Het eten van kattenbakvulling kan verstopping geven, met fatale gevolgen.

Als 1e stap in het aanpakken van de problemen : weerstandverhoging en slijmvliezen verbeteren, van luchtwegen en spijsverteringssysteem. Ook de maagkrampen worden zo meegenomen.

Fran2Behandeladvies:

  • Biergist, o.a. vanwege de vitaminen, mineralen en aminozuren. Heeft een gunstige werking op de darmflora;
  • Een mix van (eigen) kruidentincturen en een bloesemremedie voor lichamelijke en mentale klachten;
  • Een celzout voor krampen;
  • Iets meer voeren (vers vlees).

Verloop na het inzetten van de middelen:

 Na een paar dagen eet Fran geen kattenbakgrit meer. Zijn verkoudheid werd eerst erger en is nu helemaal weg. Hij glanst weer en ook zijn stem is beter.

Hier word ik blij van. Stap 2 is (nog) niet nodig.

Lapje is een cyperse gecastreerde kater. Lapje was sinds de leeftijd van 4 weken al bij deze eigenaren en was met name gek op de oudste zoon. Nadat de oudste zoon verhuisde naar het huis naast zijn ouders, besloot Lapje ook daar te gaan wonen.

Klacht: Lapje braakt veel en braakt soms zoveel dat hij er heel erg van afvalt.

Dierenartsen kunnen er niet achter komen wat Lapje mankeert en ook medicijnen werken niet goed.

Therapie: Fytotherapie, homeopathie en Bach-bloesems. Nadien alleen fytotherapie.

Lapje knapte zeer snel op en braakte niet of nauwelijks meer. Na ongeveer 2 jaar begon hij slechter te zien en werd uiteindelijk zo goed als blind. Ook druppelde hij urine. Uit bloedonderzoeken bleek nu dat hij last heeft van zijn schildklier. Naast reguliere medicatie krijgt hij kruidentincturen waar hij zich beter van voelt.

Muis is een zwarte poes, een Europees korthaar. Muis woont samen met de ander poes Skibbels bij deze eigenaar.

Skibbels en Muis zijn al geruime tijd bij deze eigenaar, en eerst waren ze enorm lief voor elkaar.

Klacht: Buiten is Muis erg agressief naar andere katten. Binnen is ze echter bang voor Skibbels. Dan is Skibbels de baas. Het lijkt of Skibbels Muis niet meer kan accepteren.
De agressie van Muis is echt op katten gericht, ze is heel lief naar mensen, ook honden doet ze niets. Het is plotseling ontstaan.

Hulpvraag is ook neergelegd omdat de eigenaar er een gecastreerde kater erbij wil, deze is al in huis geweest, maar de situatie was niet te doen en hij moest weer weg.

Therapie: Fytotherapie, homeopathie en Bach-bloesems.

Na en tijdje is de agressie onderling veel minder, inmiddels gaat het goed tussen de 2 poezen. Ook is de kater er bijgekomen en dat gaat ook goed.